tirsdag 24. juni 2008

Godteri for øynene


















Som tidligere president i USA har jeg en viss greie på både malaria og malerier. Dette skriveriet skal handle om sistnevnte, til glede for de med estetisk sans, til ergrelse for sykdomsentusiaster.

Nylig bestemte John Updike (forfatter m.m), hvilke 40 nord-amerikanske kunstverk som er de beste. (Se dem her: http://picturingamerica.neh.gov/.)

Disse skal trykkes opp på plakater og henges opp på skoler rundt om i landet. Noe tilsvarende burde gjøres i Norge, for eksempel av meg. Og da ikke med en like nasjonalistisk vinkling som amerikaneren valgte. Tenk så mye rabalder det hadde blitt, hvis noen hadde gjort det samme som ham, og presentert en liste over kunstverkene som viste hva som var norsk i norsk kunst.

Updikes liste består ikke overraskende mellom annet av et maleri av Edward Hopper, men ikke det mest forutsigbare valget (Nighthawks). Charlatanen Andy Warhol figurer heldigvis ikke. Mer sjokkerende er etter min mening utelatelsen av stripesurret til Jackson Pollock og de delikate fargene til Mark Rothko.

Apropos stripesurr og delikate farger vil jeg rette oppmerksomheten mot en samtidskunstner ved navn Craig Kanarick. En liten kanarifugl av en godtemums, men heller enn å gnafse tar han bilder av søtsakene. Simpelt? Ja. Likevel: det fungerer, som søtt, salt, surt smågodt!

Bilde øverst er hans Animals I 2006, oppe til høyre Colorcane 1, 2006. I tillegg har han bilder av rødt godteri, lilla, grønt, gult, svart, hvitt, gummibjørner, pez, ufoer, armbånd, trøfler og rare japanske greier: http://www.rockmade.com/wall/

Takk Lyndon (og Craig Kanarick)

Ingen kommentarer: