onsdag 25. juni 2008

Kinasjakk

Et spill man både titt og ofte må se seg slått i av de eldre innad i familien.

Litt om dets historie:

Den generelle oppfatning innebærer at spilet har sine røtter i kina, og at det senere er blitt eksportert til vesten, men dette er feil. I 1893 ble spillet oppfunnet, da som en videreføring av det populære spillet Halma, i (Nazi-)Tyskland. Det kaltes da for Stern-Halma (antagelig grunnet stjerneformen), men tok senere navnet Chinese Checkers (eller Kinasjakk, som det ble kalt her til langs), da det ble eksportert til USA og forsøkt eksotiskifisert av amerikaneren Average Joe. En artig liten variant av spillet er hurtig-kinasjakk, noe som var uhyre velutøvd i Hong-Kong i 1980-tallet, grunnet asiatenes hurtige smidighet (og deres komiske utseende under spillakten).

...og kilden er selvfølgelig tysk tekst-tv.

Nå til dags kjenner vi egentlig spillet mest som noe personer over 50 helst drar frem under familiemiddagen (dvs. etter selve middagen, men mens man drikker kaffe og spiser kaker) for å slå et slag mot de unge, som taper 9 av 10 ganger siden de ikke må spille dette spillet for å overleve på gata, noe forrige genererasjons unge måtte.

Så... dersom leserne, eller tolkerne, som jeg liker å kalle dere, har noe å kommentere angående dette spillet ser jeg helst at evt. ytringer sendes til følgende epost: postcards@live.no

Takk Lyndon

Ingen kommentarer: