søndag 3. august 2008

Bonanza

Bonanza var en av datidens beste og mest severdige tv-serier. Den så dagens lys først i 1959, med stjerner som Lorne Greene, Pernell Roberts, Dan Blocker og Michael Landon i hovedrollene, som brødrene Cartwright.
Disse var innehaverne av ranchen Ponderosa, som også fungerte som en turistattraksjon, mye grunnet sin flotte beliggenhet ved Lake Tahoe i Nevada, USA, og de kom stadig opp i trøbbel, eller kinkige situasjoner, noe de storst sett har familiens overhode å takke for. Ben Cartwright var enten elsket eller hatet, og hat i den ville vesten kan fort resultere i tumulter, men han snodde seg bestandig unna, mye takket være hjelp fra sønnene sine og utallige gjesteskuespillere, og historiene fikk en lykkelig slutt.

Pappa Cartwright hadde altså tre sønner:
Joe, som er den yngste og hissige damebedåreren.
Adam, arkitekten og byggherren av Ponderosa som kan sies å være den mest sindige av de tre.
Eric, bedre kjent ved kallenavnet "Hoss", som er musklene i familien, og gjerne et pakkesel.
Men én ting hadde de alle til felles: sin kjærlighet for faren Ben (og deres avdøde mor som altid var en mystisk karakter som aldri viste seg) og ranchen Ponderosa.

Familiens ranch, Ponderosa befant seg en kort ridetur fra byen Virginia City, hvis røtter kom fra cowboyer som ville prøve lykken i jakten på gull - det var nemlig et stort gullrush i Amerikas vesten på denne tiden - og familien Cartwright er stadig innom byen for å se på damer, vanke på den lokale saloonen, eller roe ned bråkmakere - for, som vi alle vet, er sheriffer i slike småbyer nesten ubetydelige.

Tre filmer hadde sitt utsprang fra serien: Bonanza: The Next Generation (1988), Bonanza: The Return (1993) og Bonanza: Under Attack (1995). Da flere av hovedrolleinnehaverne fra serien hadde kola vippen når filmene spiltes inn, ble deres avkom brukt - til publikums lunkne mottakelse. Men likevel ble filmene store slagere, og Bonanza ble på en måte gjenfødt. Men for oss gemene borgere, vil Bonanza alltid huskes som tv-serien hvor Little Joe, Hoss, Adam og Ben stadig kom seg opp i trøbbel, men like elegant snodde seg ut av trøbbelet.

Takk Lyndon

Ingen kommentarer: