onsdag 13. august 2008

Høytidelige tider

Så har tiden kommet til julen. Høytiden vi alle har ventet på (og må vente på i noen måneder til). Men for enkelte kommer denne høytiden aldri. Hvorfor ikke, sier du, og rister lett på panneluggen. Nå skal du høre. Det er fordi disse menneskene feirer Festivus, et alternativ til den alftor kommersielle julen!

Festivus er en legitim høytid som kan feires på tvers av religioner og annen tro(fasthet). Den feires 23. desember, og innebærer tre store høydepunkter for kvelden, hvor maten ikke er en av dem:

1. Festivus-stolpen
2. Klagelufting
3. Styrkeprøven

Festivus-stolpen er juletreets motsetning, og bærer ingenting av pynt eller annet kommersielt juggel. Den skal være ren, men ikke pusset ren, for symbolet ligger i at den, i motsetning, til juletreet, trenger lite eller intet vedlikehold. Stolpen skal likevel stå framme i stua, og før middag er det vanlig å kommentere dens skjønnhet. Ellers kan den lagres i kjelleren.

Klageluftingen finner sted ved middagsbordet, under måltidet, og fortoner seg på det vis at hver middagsgjest tar for seg de andre gjestene, i tur og orden, ved å klage over hva de er skuffet over i de andre. Dette bør gjøres med mest mulig rappkjeftethet og bruk av adjektiver, men kan også skrives på post it-lapper på kjøleskapet hvis man ønsker å spise i fred og ro.

Styrkeprøven består av en brytekamp mellom festens vert og en utvalgt person (denne kan velge å takke nei dersom han/hun må jobbe overtid). Festivus er ikek over før verten har tapt brytekampen, som vel og merke ikke er en skikkelig brytekamp, men mer en wrestlingkamp, så alle slags former for fastlåsing av verten regnes som høytidens slutt.

"Festivus, the Holiday for the rest of us!"

Takk Lyndon (og Dan O'Keefe)

Ingen kommentarer: