tirsdag 8. juli 2008

Kardemommeloven verner om det bestående!

Det finnes dem som i naiv tro hevder at alle burde følge Torbjørn Egners Kardemommelov, som fremlagt av den joviale politimester Bastian. Den enkle formuleringen som på tilsynelatende alle kan slutte seg til:

"Man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill, og for øvrig kan man gjøre hva man vil..."

Enkelte unge poder hevder til og med at dersom alle fulgte denne loven til punkt og prikke ville det overflødiggjort rettssystemet og dets håndhever (nemlig de eneste i samfunnet som ustraffet kan uttøve vold mot andre - dvs. politiet). Her siterer jeg en gjøk på forumet til Unge Venstre:

"For meg så er Kardemmommeloven en mindre politisk, og koseligere formulert, versjon av liberalismens grunnsetning:
"Min frihet slutter der din begynner."


Det er feil, feil, feil, feil!

Problemet sånn jeg ser det er at "man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill" opphever det at man kan gjøre som man vil.

Ikke bare i det ekstreme, ved at man ikke kan uttøve vold mot noen eller være verbalt vemmelig, for det er strengt tatt ikke noe stort tap. Hovedproblemet er at friheten begrenses av at man bare kan gjøre det som anses som greit og snilt, som ikke plager andre, og hva er så egentlig det? Hvem avgjør hva som er greit og snilt?

Det er de som er høyt på strå i samfunnet, de som har definisjonsmakten. De kan avgjøre hva som er til plage, og hva som er snilt og greit. La oss bare ta et lite eksempel fra kulturlivet:

Før så den herskende klassen i Norge på populærmusikk som noe som plaget andre, og det ble derfor lite spilt i radioen.

Nå har formynderne derimot forstått at den beste måten å underkue befolkningen på er ved å sløve den ned, og fjerne ønske om endringer. Det gjøres på best måte ved å gi folk populærmusikk, søppel-tv og tanketomme tabloidaviser. All denne virkelighetsflukten får folk til å glemme hverdagens problemer, og fjerner ønske om høyere lønn, bedre arbeidsvilkår, kortere arbeidstid, etc.

Så, for å oppsummere: kardemommeloven verner om det bestående! Ved å være snill og grei, og ikke plage andre, unngår man konfrontasjoner som er nødvendige for å endre samfunnet.

Enig/uenig - kjør debatt i kommentarfeltet!

Ingen kommentarer: